Nyheter

Reportage

Miljöbilar, paria i media

Svensk media jobbar hårt på att hitta olika sätt att kritisera lösningar för minskad miljöpåverkan från privatbilismen. Dagens Nyheter har världsrekord i att sabla ner allt som någon kan tänkas komma på att lansera för mer miljövänlig personlig mobilitet.

Etanolen formligen bombarderades med argument som: så många brödkakor hade det blivit om man använt markytan för livsmedelsproduktion istället för etanolproduktion. Detta trots att en tredjedel av den svenska åkerarealen då låg i träda med EU-stöd.

Så var det biogasen som fick stå i skamvrån för att det var brist på mackar, tog tid att tanka och inte alltid var biogas i tankarna och slutligen var det elbilen som inte var vatten värd efter att journalisten fått räckviddsångest på väg till Arlanda.

Däremot höjdes en begagnad elbil med en räckvidd på 7-8 mil till skyarna några år tidigare…

Nu är det elbilsintroduktionen i Kina, läs artikeln här, som attackeras med koppling till elektricitet producerat med kolkraftverk. Visst, det är inte bra att producera el med kolkraft och sedan köra elbilar, men DN jämför bara med föroreningar från bensinbilar. Man lämnar dieselbilarna därhän då de förorenar mer än bensinbilarna. Allt för att skapa rubriker. Att Kina bygger ut vindkraften i ett världsledande tempo bryr man sig inte så mycket om att nämna. Luftföroreningarna måste bekämpas och man gör inte det med dieselbilar. Elbilar kan vara ett problem under vissa förutsättningar men det är lösbart med mer förnybar elproduktion och det är precis det kineserna håller på med, så varför inte samtidigt öka antalet elbilar, vilket i förlängningen kan jämna ut spikarna i elnätet då de kan användas för ellagring vid låg vindkraftproduktion.

Så har vi nu Expressen som ger röst åt Peugeot-chefens, Maxime Picat, minst sagt upprörda kritik mot borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, som vill förbjuda dieselbilar för att förbättra luftkvaliteten i Paris. Hon har liksom ledningarna i Oslo, London, Ankara, Amsterdam med flera insett att det är dieselförbränningen som är den viktigaste orsaken till att luftkvaliteten inte klarar EU:s gränsvärden. Det är bara i Sverige man fortfarande tror att det beror på dubbdäcken.

Expressens Jan-Erik Berggren skriver helt okritiskt att Peugeot har utvecklat tekniken Hybrid Air som sänker förbrukning och utsläpp med upp till 85 procent. Läs artikeln här

Tror man på det så är det självklart att Maxime har rätt och Anne har fel.

Jag har tittat på Hybrid Air och tekniken är i sig smart. Den bygger på att man med hjälp av hydraulik omvandlar bromsenergin vid inbromsning till komprimerad luft som med samma hydraulik sedan driver bilen vid start och hjälper till vid acceleration.

Att man skulle kunna minska förbrukningen med 85 %, läs från 0,5 liter/mil till 0,075 lite/mil, enbart genom att återvinna bromsenergin är lika befängt som Maxime Picards påstående att ”ett dieselförbud skull betyda stora laddhybrider från USA och Asien, bilar som inte laddas med el och därmed släpper ut minst lika mycket.”

Picard är rädd för att tappa försäljning då dieselbilar är lejonparten av Peugeots produktion. Fyndigt va?

Vad Berggren oroar sig för vet jag inte men grundläggande tekniskt kunnande eller intresse borde fått honom att tänka efter före publiceringen.