Nyheter

Reportage

Miljöfordon Syd får Grönt Framsteg

Grön utmärkelse till Miljöfordon Syd

Klimatkommissionen Kronoberg tilldelade Miljöfordon Syd utmärkelsen ”Framsteg för Europas grönaste region” för goda insatser till förmån för en grön framtid.

Priset delades ut av Klimatkommissionens ordförande Gunanr Nordmark 7 juni under en Klimatfrukost i Residenset i Växjö med både Landshövding och Regiondirektör på plats.

 

Klimatkommissionens motivering:

”Miljöfordon Syd har på ett föredömligt sätt visat att det går att kombinera motorintresse med att aktivt arbeta för en bättre miljö. Genom att skapa förutsättningar för bättre samverkan mellan intressenter med bil- och miljöintresse ges förutsättningar för idérika projekt för en hållbar utveckling inom fordonsanvändning”.

 

 

Priset togs emot av Jonas Lööf, projektansvarig på Miljöfordon Syd som tackade och passade på att kort berätta lite om föreningen och vad Miljöfordon Syd medverkat till.

”Tusen tack för denna utmärkelse. Vi är oerhört stolta att vår förening och det vi gör uppmärksammas.

Föreningen bygger på ett initiativ av Malte Sandberg, tidigare miljöchef i Växjö kommun och hans brinnande intresse för bilar, rally och miljö.

Ett initiativ som togs redan 1997 och bygger på visionen att alla ska kunna köra sin bil på grönt drivmedel.

Föreningens arbetssätt är inte att sätta oss själva i centrum utan att samla och stötta aktörer (bilhandlare, bränslebolag, taxi, miljöintresserade företag, kommuner, privatpersoner m.fl.)

som vill vara med och göra skillnad för miljöbättre transporter.

Exempel i föreningens historia:

– medverkat till att lagliggöra konvertering av bilar från fossila till förnybara drivmedel på ett hållbart sätt. Ny lagstiftning som trädda i kraft 1 april 2008

-vi bildade skola för lokala och regionala miljöbilsbidrag i början 2000-talet, vilket bidrog till att det i Växjö såldes flest miljöbilar 2004 per capita i hela Sverige.

Ett lokalt initiativ som sedemera följdes av en nationell miljöbilspremie 2007 på 10000 kr.

– Green Charge Sydost är det senaste större projekt där vi är med och driver på utvecklingen för mer energi- coh klimateffektiva fordon och transporter i Småland och Blekinge.

Avslutande kuriosa: Föreningen bildades formellt 2002, så utmärkelsen är en välkommen 10 års present.

Återigen tusen tack för utmärkelsen ett gott regionalt exempel. En utmärkelse som vi delar med alla dem bilhandlare, bränslebolag, kommuner m.fl. som i praktiken är dem som gör skillnaden.”

 

 

 

 

Även Hermibil AB och Alwex Transport AB prisades för sina arbeten för grönare fordon, drivmedel och transporter.