Nyheter

Reportage

Stort intresse för elbilar på IKEA

Stort intresse för elfordonsdag hos IKEA

Den eldrivna lätta motorcykeln Esho Galaxy testades flitigt runt IKEA i Älmhult

Den eldrivna lätta motorcykeln Esho Galaxy testades flitigt runt IKEA i Älmhult

24 oktober samlades över 150 deltagare hos IKEA i Älmhult för att provköra och lära sig mer om elfordon. Dagen arrangerades som en del inom det regionala projektet Elbilar på väg med IKEA, Miljöfordon Syd, Växjö kommun, Uppvidinge kommun, Älmhults kommun, Växjö Energi, Växjöhem och Videum.

Den stora skillnaden gentemot föregående möte var det betydligt större utbudet av elfordon som visades upp för både provkörning och granskning. 13 unika modeller av elbilar, en mycket unik snabbladdningsbar elbuss samt en elcykel och två elmotorcyklar fanns tillgängliga för provkörning.

En eldriven Peugeot iOn backar in bredvid Chevrolet laddhybrid Volt

Här fanns laddhybrider från Chevrolet, Hybricon, Opel, Tesla och Toyota, Renna elbilar från Citroën, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Saab och Vantage, samt en eldriven buss med laddhybridteknik och snabbladdning från Hybricon. Dessutom visades eldrivna tvåhjulingar från elcykel till lätt motorcykel.

Hybricons unika elbuss med både snabbladdning och hybriddrift.

Hela förmiddagen ägnades åt provkörning och samtal med leverantörerna som kunde berätta om sina olika modeller av elfordon. När det gäller bilarna så delades utställarna i de två grupperna, rena elbilar eller laddhybrider. Båda är biltyper som kommer att få ett nedsatt förmånsvärde enligt det nya förslaget till miljöbilsbeskattning. Elbilarnas köpare kommer dessutom att kunna få ta del av supermiljöbilspremien som kommer att betalas ut till köpare av bilar med ett CO2-utsläpp under 50 gram/km. Det senaste budet är att supermiljöbilspremien kommer att gälla för både privatpersoner, bilpooler, offentlig sektor samt företag, inkluderande taxibolag och biluthyrningsföretag. Det betyder att det kan finnas laddhybrider som inte klarar kraven.

Mitsubishi iMiev är en ren elbil som finns till försäljning på Kjell Bergströms bil i Växjö

På årets elbilsdag visades flera bilar som finns för beställning redan idag och kommer att rulla ut på de svenska vägnätet under 2012. När det gäller trion Mitsubishi iMiev, Citroën C-Zero och Peugeot Ion så har de redan börjat levereras och Nissan Leaf kommer tillsammans med Chevrolet Volt och Opel Ampera liksom Toyota Prius laddhybrid att börja levereras under 2012

Opels laddhybrid Ampera på plats i Älmhult

Resan till framtiden har inletts i och med att några av aktörerna i samarbetet Elbilsuppropet nu börjat använda elbilar i sin verksamhet. Att det finns ett stort intresse för en elbilsintroduktion i sydöstra Sverige var väldigt tydligt på detta det senaste mötet på IKEA i Älmhult där ett drygt tiotal utställare och ett knappt tiotal föreläsare ur både politikerled, tillverkarled och från olika myndigheter mötte upp.

Teslan, i förgrunden, är en elbil som redan idag rullar på våra vägar, liksom några av de ombyggda Fiat 500, som syns i bakgrunden.

Det vara andra året en dag om elfordon arrangerades hos IKEA i Älmhult. Inom IKEA svären innebär detta en tradition, vilket tyder på att det kommer att bli en liknande aktivitet även 2012. Vi återkommer med information.

IKEA kommer att vara först i Sverige med att testa Renaults Kangoo med eldrift i dagligt bruk.

Nedan finner ni alla presentationer från dagen.

Thomas Carlzon, IKEA

Karin Nilsson, Riksdagen/alliansen

Johan Seuffert, Elbilsupphandlingen

Magnus Henke, Energimyndigheten

Thomas Nilsson, Länstrafiken Kronoberg

Jonas Lööf, Miljöfordon Syd

 

Presentationer för olika elfordon på plats:

Renault, Josephine Adorelle

Opel, Thomas Forslund

Nissan, Marco Ratinen

Saab, Anders Werner

Toyota, Benny Dahlström

Citroën, Kent Asplind

Mitsubishi, Anders Erngren

Vantage, Torbjörn Milläng

E Car Sweden, Mats Forsberg

Chevrolet, Jonas Lindhe

Hybricon, Boh Westerlund